تعریف وتاریخچه پول
تعریف وتاریخچه پول
پول هر چیزی است که بتوان آن را به صورت عمومی به ازای ارزش کالا یا خدماتی به دیگران پرداخت کرد
در سالهای بسیار دور و قبل از پیدایش پول هر فردی برای رفع نیازش مجبور به مبادله محصولی که تولید کرده بود با محصولات تولید شده دیگران بود( یا به اصطلاح مبادله کالا به کالا انجام میداد )
اما مبادله کالا به کالا دو مشکل اساسی داشت
اولین مشکل هر دو شخص به کالای یکدیگر نیازمند باشند مثلاً اگر شخصی سیب داشت و نیازمند شیر بود میبایست شخصی که شیر دارد وان فرد هم نیاز به سیب داشته باشد را پیدا کند که فکر نکنم کار آسانی بوده
دومین مشکل اساسی در این روش ، تقسیم ناپذیری در بعضی از کالاها بود یا به اصطلاح نرخ برابری نداشتن مثلاً اگر دامداری میخواست از کشاورزی سیب بخرد چطور می توانست مقداری از دام را حساب کند؟
و انسان برای رفع مشکلات مبادله کالا به کالا
پول کالایی را اختراع کرد و در هر منطقه بنا به اقتصاد و جغرافیا کالایی به عنوان پول شناخته میشد ولی برای مبادلات گسترده مشکلاتی داشت. مثلا:اگر در ناحیه جغرافیایی صدف دریایی به عنوان پول شناخته میشد در جای دیگر هیچ ارزشی نداشت
پس بشر با تولید و ضرب سکه طلا و نقره این مشکل را نیز برطرف کرد تا در اکثر مناطق جغرافیایی قابل پزیرش باشد اما
سکههای طلا و نقره هم مشکلاتی داشتند از جمله
اول :حمل و ذخیره طلا و سکه خطرآفرین بود
دوم: تولید و ضرب سکه هزینهبر و زمانبر بود.
و این مشکلات جرقه تولید بانکها را در ذهن انسان شعلهور کرد بانکها در قبال سکه و طلا ای که به امانت در اختیارشون میگذاشتند به فرد یک رسید کاغذی مهر و امضا شده می دادند و این رسید، نشان دهنده مالکیت شخص نسبت به طلا وسکه نزد بانک بود.
و فرد می توانست، با برد آن رسیده به بانک طلا یا سکه خود را دریافت کند.
رفتهرفته مردم جهت انجام معاملات بین خود، به بانکها برای دریافت طلا نمیرفتند بلکه از طریق ردوبدل کردن رسیدهای معتبر بین خود اقدام به معامله میکردند و این گونه بود که پول به شکل امروزی اسکناس پدیدار شد!
اما سال ۱۹۴۴ بعد از جنگ جهانی دوم نمایندگان کشورهای دنیا به دلیل اقتصاد به هم ریخته در شهر بر تون وودز آمریکا جمع شدند و برای نجات اقتصاد دنیا ، نظام پولی برتون وودز را قبول و معرفی کردند.
این نظام پولی بر طلا و دلار آمریکا مبتنی بود به شکلی که هر یک انس طلا معادل ۳۵ دلار آمریکا در نظر گرفته میشد و کشورهای در گیر این نظام میبایست از دلار آمریکا با پشتوانه طلا جهت انجام مراودات مالی استفاده میکردند.
این نظام پولی بین سال های ۱۹۶۸ تا ۱۹۷۱ دچار مشکلات بزرگی شد و در نهایت در ۱۵ آگوست ۱۹۷۱ رئیسجمهور وقت آمریکا ریچارد نیکسون اعلام کرد :
از امروز پشتوانه دلار آمریکا طلا نیست بلکه توانمندی سخت کوشی و اعتماد به دولت آمریکاست!. ( این اتفاق به شوک نیکسون معروف است)
اما این اتفاق فصل جدیدی از نظام پولی را گشود به نام پول فیات یا پول های بدون پشتوانه!!!
و از آن تاریخ ارزش پول کشورهای دنیا نسبت به هم شناور شد و پول فیات یا پول بدون پشتوانه ظهور کرد که همان اسکناسهای رایج امروزی می باشد لازم به ذکر است امروز پشتوانه پول هایی که دست من و شماست دیگر طلا و نقره نیست!
اما کمکم جابجایی پول های کاغذی هم سخت شد چون دولتها برای تامین کسری بودجه شروع به چاپ اسکناس بدون پشتوانه میکردند و چاپ اسکناس بیشتر یعنی کاهش ارزش پول و این یعنی برای خرید و فروش حجم بیشتری از پول را لازم داریم
پس،پول دیجیتال فیات برای کمک به پول اسکناس فیات ظهور کرد و مورد پذیرش قرار گرفت و امروز شما می توانید پول های خودتون رو از طریق موبایل یا ای تی ام به حساب شخص دیگری انتقال دهید و نیازمند کلی پول و اسکناس نیستید که با چمدون از این بانک به اون بانک ببرید تا معامله ای کنید و روال این انتقال به شکل اعداد ۰ و ۱ توسط کامپیوتر بانک میباشد!
اما در نهایت پول های فیات دارای معایب غیرقابل چشمپوشی هستند
اولین عیب پول های فیات متمزکر بودن این پول ها: چون توسط سیستم متمرکز اداره می شوند اگر سیستم دچار مشکل شود ارز فیات هم دچار مشکل می شود شاید از خودتون بپرسید متمرکز بودن چی هست؟ متمرکز بودن به این معنی است که هنگام مراجعه شما به بانک، سیستم پرداختی میتواند از کار افتاده باشد (به درست یا غلط!) و شما برای انجام امور بانکیتان ساعتها معطل شوید. سیستم متمرکز به معنی کنترلی است که دولتها بر روی پول دارند و آثار زیانبار چنین کنترلی مانند تورمها و بیارزش شدن پول بر کسی پوشیده نیست. سیستم متمرکز یعنی بانکها میتوانند حساب شما را بدون اینکه خبردار شوید ببندند. و در نهایت متمرکز بودنِ نظام پولی یعنی اینکه یک کشور قدرت تحریم و خارج کردن کشور دیگری را از چرخه انتقالات مالی داشته باشد.
. دومین عیب پول های فیات : دارای ارزش ذاتی نیستند و صرفاً ارزش دستوری دارند.
سومین عیب پول های فیات : به دلیل این که این پول ها را می توان به صورت نامحدود چاپ و تولید کرد امکان ایجاد تورم از این طریق همیشه وجود دارد
و بسیار معایب دیگر از جمله محدودیت مکان زمان و امنیت پایین این پولها که بارها برای همه ثابت شده
این پیشینه بد پول های فیات ثابت کرده چندین حکومت و دولت که تاکنون با اتکا به ارز های فیات و تولید بیش از حد آن راپیش گرفتند به ورشکستگی اقتصادی رسیدند (مثل ورشکستگی دولت زیمباوه سال ۲۰۰۶)
از جمله بزرگترین این بحرانها و مشکلاتی که پول های فیات به وجود اوردند را باهم بررسی میکنیم:
1-بحران بزرگ در دهه ۳۰ آمریکاست آمریکا که ۱۰ سال طول کشید و۲۰درصد بیکاری بر جای گذاشت
۲بحران بعد از جنگ جهانی ۱۱ماه طول کشید
۳بحران جنگ کره ۱۰ماه طول کشید که۶درصد بیکار برجاگذاشت
۴بحران ۱۹۶۹ امریکا که ۱۱ماه به طول انجامید
5- معروف به رکود بزرگ که ۱۰درصد بیکار برجای گذاشت
و در نهایت بحران اقتصادی ناشی از کرونا که ضرر افتصادی جبران ناپزیری وارد کرد و چند میلیون بیکار برجای گذاشته …………
بیشترین عامل این بحران های اقتصادی بر گرفته از مشکلات پول های فیات است
ولی خوشبین باشیم چون در نهایت این موجودیت با ارزش راهی طولانی را طی کرده است و خود را به شکل های متفاوت به تکامل میرساند و برای رفع مشکلات مدید پولهای فیات رمزارزها به وجود امدند!
دیدگاهتان را بنویسید